Geplaatst op 09 aug 2023 door ZilliZ
Leestijd 5 minuten

SOAP Rapportage

Om de juiste zorg te leveren heb je duidelijke en betrouwbare verslagen nodig. Rapporteren volgens de SOAP-methode helpt je om gestructureerd verslag te leggen. Het geeft je meer overzicht en helpt je om te observeren, te analyseren en een zorgplan te maken.
 
In dit artikel lees je waar SOAP voor staat, krijg je uitleg over hoe je een SOAP rapportage opstelt en laten we je zien hoe dit er uit kan zien in het ZilliZ ECD.

Wat is een SOAP Rapportage?

Een SOAP rapportage is een rapportage die is gedaan met behulp van de SOAP methode.  SOAP staat voor: Subjectief, Objectief, Analyse en Plan. Met deze volgorde breng je structuur in je zorgrapportage aan, beschrijf je de situatie vanuit verschillende oogpunten en noteer je meteen vervolgstappen. We lopen elke stap van de SOAP rapportage langs.

Subjectief
Hieronder valt de mening of beschrijving van de cliënt zelf. Bijvoorbeeld: ‘Meneer zegt: Ik ben nog nooit zo ziek geweest.’ Of: ‘Mevrouw zegt dat ze gevangen wordt gehouden.’

Objectief
Hier kun je als zorgmedewerker de feiten toevoegen die je hebt geobserveerd. Bijvoorbeeld dat meneerkoorts en diarree heeft.  Of dat mevrouw schreeuwde in de gang, probeerde weg te rennen en iemand omver heeft geduwd.

Analyse
Bij dit onderdeel geef je als zorgmedewerker aan wat jij denkt dat er aan de hand kan zijn. Bijvoorbeeld dat er buikgriep heerst en dat de cliënt dit kan hebben opgelopen. Of dat mevrouw dit meestal doet na een bezoek van haar kinderen en dat ze niet goed lijkt te weten hoe ze haar gevoelens goed kan uiten. Het kan ook zijn dat je niet weet wat er aan de hand is. Ook dat vermeld je in de SOAP rapportage.

Plan
Dit onderdeel bestaat uit een actie met een tijdspad. De meneer die diarree heeft moet een plan krijgen om voldoende vocht en voedingsstoffen binnen te krijgen. De mevrouw die zich agressief opstelt en probeert weg te rennen, moet begeleiding krijgen. Ook dit neem je op in de SOAP rapportage.

Wat is het verschil tussen een SOAP of SOEP rapportage?

Het verschil tussen een SOAP en SOEP rapportage zit hem in één letter. In plaats van ‘analyse’ staat er bij SOEP ‘evaluatie’. Bij ‘analyse’ draait het om wat je ziet in de huidige situatie. Bij ‘evaluatie’ draait het om wat er al is gedaan en of dat heeft geholpen. In dit artikel behandelen we alleen het rapporteren via de SOAP-methode.

Waarom rapporteren volgens de SOAP-methode?

Rapporteren volgens de SOAP-methode is een van de meest gebruikte rapportagemethodes voor de zorg. Maar waarom eigenlijk?

  • SOAP rapporteren is een makkelijke manier van rapporteren die je in één keer kunt begrijpen.
  • De vier letters van de SOAP rapportage structureren het verslag en geven snel overzicht.
  • DE SOAP methode voorkomt gekleurde observaties omdat je zowel subjectief als objectief kijkt naar de situatie.
  • Als je een langere periode SOAP rapportages opstelt, krijg je snel overzicht of een actie helpt. Je kunt namelijk bij elke rapportage zien wat de situatie was en wat het bijbehorende plan was.
  • De inspectie en HKZ eisen dat je niet zomaar wat doet, maar dat je elke zorgvraag planmatig aanpakt. Door te rapporteren volgens de SOAP methode toon je dit aan.

Volgens de SOAP methode rapporteren in ZilliZ

In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een SOAP rapportage in het ZilliZ ECD. Hiervoor gebruik je een documentsjabloon. Het voordeel van een documentsjabloon is dat je zelf bepaalt wat er precies in komt te staan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij elke stap voorbeeldteksten of uitleg te plaatsen. Dit is fijn omdat elke organisatie zijn eigen afspraken heeft over rapportages en wat daarin vermeld moet worden.

In de helpteksten van het ZilliZ ECD vind je stap-voor-stap uitleg om zelf een documentsjabloon te maken en in te richten.