Rapporteren in de zorg

Of je nu cliënten 1-op-1 begeleidt, op een (woon)groep werkt of in de thuiszorg cliënten behandelt, een bepaalde vorm van rapportage hoort bij je werk. Bij ZilliZ vinden we het belangrijk dat je jouw tijd zoveel mogelijk aan de zorg zelf kunt besteden. Met het ZilliZ ECD heb je het rapportagesysteem voor de zorg in handen waarmee je makkelijk en snel de zorgrapportage maakt die bij jouw werk past. Op deze pagina lees je meer over rapporteren in de zorg en hoe we met ZilliZ het rapporteren in de zorg verbeteren.

Rapporteren op individu of groep

Wat je precies moet rapporteren in de zorg verschilt per vakgebied of zorginstelling. Waar de één op de dagbesteding een uitgebreide groepsrapportage schrijft, gebruikt een ander in de thuiszorg voornamelijk steekwoorden of tijdsregistratie.

Over het algemeen bevat een zorgrapportage vaak de volgende onderdelen:

 • Dagrapportage

  Een geschreven samenvatting van de afspraak/begeleiding

 • Doelen

  Er wordt gerapporteerd op de (voortgang) van doelen

 • Presentie

  De aanwezigheid van de cliënt(en)

 • Salarisadministratie

  In een zorgrapportage wordt aangegeven hoeveel tijd er aan de zorg voor een cliënt is besteed.

Zorgrapportage per individu of groep

Bij ZilliZ maken we binnen de zorgrapportage onderscheid tussen een dag- en groepsrapportage. De dagrapportage is ideaal als je 1-op-1 met cliënten werkt. Werk je met een aantal cliënten tegelijk, bijvoorbeeld in een dagbesteding of woongroep? Dan kun je het beste een groepsrapportage aanmaken.

Het grote voordeel van de groepsrapportage is dat je op alle cliënten (uit de groep) ook individueel kunt rapporteren in één scherm. Daarnaast kun je per cliënt ook de individuele doelen bijhouden. Bij het opslaan van de groepsrapportage worden de individuele zorgrapportages automatisch bij de juiste cliënten opgeslagen. Zo ben je in weinig klikken klaar.

Rapporteren in de thuiszorg

In de thuiszorg komt het vaker voor dat de zorg in een kort tijdsbestek wordt geleverd. Wanneer men slechts 15 minuten aanwezig is, is een uitgebreide rapportage met veel tekst niet handig. In de praktijk zien we dat het rapporteren in de thuiszorg voornamelijk bestaat uit tijdregistratie. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van de functionaliteit om de rapportage te dicteren. Bij het dicteren van de rapportage kun je op een mobiel of tablet spraak gestuurd typen. Dit is ideaal omdat je zo onderweg en in weinig tijd je zorgrapportage kunt opstellen.

Zorgrapportage met het ZilliZ ECD

Met ons cliënten dossier (ECD) rapporteer je gemakkelijk welke zorg is verleend en hoe die zorg is verlopen. Ook kun je eventueel gemaakte afspraken registreren. Gemak staat bij de ZilliZ zorgrapportage voorop, daarom vul je in één scherm de hele zorgrapportage in.

Tip: Dicteer je rapportage

Je kunt op mobiel of tablet ook spraak gestuurd typen. Ideaal voor ambulante hulpverleners of als je veel onderweg bent en tussendoor weinig tijd hebt om te rapporteren. Het werkt goed en snel.

Zorgdoelen vastleggen en rapporteren in het ECD

Rapporteren op doelen in de zorg

Onder elke zorgrapportage heb je de mogelijkheid om doelen te stellen. Door het vastleggen van doelen weet je waar de cliënt staat, meet je de voortgang en kun je bijsturen om het doel te bereiken. In de ZilliZ zorgrapportage kun je specifieke doelen per cliënt en/of voor organisatiebrede doelstellingen vastleggen. De voortgang geef je aan met een smiley, kleur, cijfer of letter. In het zorgdossier zie je zo in één oogopslag wat de status is.

Zorgrapportage maken, delen en teruglezen

Zorgrapportage lezen en delen

Je kunt een rapportage gemakkelijk terugvinden door op de datum of naam van de cliënt te filteren. Zo krijg je eenvoudig en snel een compleet beeld van een werkdag, cliënt of groep. Je kunt de zorgrapportages ook delen met de cliënt of met andere externe gebruikers. Deze gebruikers loggen met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord in het zorgdossier in en zien daar de beschikbare zorgrapportages. De cliënt of betrokkene krijgt een melding zodra er een nieuwe rapportage klaarstaat. In het zorgdossier kunnen zij ook reageren op de zorgrapportages. Eventuele opmerkingen worden automatisch opgenomen.

Tip: Zorgrapportage achteraf aanvullen of wijzigen

In de ZilliZ zorgrapportage bepaal je zelf of medewerkers rapportages mogen wijzigen of niet. Ook kun je bepalen hoeveel dagen na het vastleggen van de rapportage er nog wijzigingen doorgevoerd mogen worden. Op deze manier houd je regie op het rapportagesysteem.

Rapporteren in de zorg verbeteren met ZilliZ

Bij ZilliZ vinden we het belangrijk dat je jouw tijd zoveel mogelijk aan de zorg zelf kunt besteden. Daarom doen we ons best om het rapporteren in de zorg te verbeteren en zo efficiënt mogelijk te maken. Dit doen we door:

 • Zoveel mogelijk te rapporteren op één scherm
 • Rapportage- en documentsjablonen te gebruiken
 • Inspreken van zorgrapportages mogelijk te maken

Op één scherm rapporteren

In ZilliZ rapporteer je gemakkelijk op één scherm. Bij ambulante rapportages (en 1-op-1 zorgrapportages) kun je zelfs in één scherm klaar zijn voor die dag. In één scherm kun je namelijk:

 • Je zorgrapportage schrijven (eventueel aan de hand van een sjabloon)
 • De zorgrapportage delen met de cliënt
 • Scoren én schrijven op doelen
 • Je (ambulante) uren bijhouden voor facturatie
 • En voor salarisadministratie
 • Je kilometers declareren
 • Indien nodig Wet Zorg en Dwanghandelingen (WZD) bijhouden

Bij groepsrapportages schrijf je naast de groepsrapportage in hetzelfde scherm ook voor alle cliënten een individuele zorgrapportage. In datzelfde scherm scoor en rapporteer je direct op (persoonlijke) doelen en kun je ervoor kiezen om deze informatie te delen met de cliënt.

Rapportagesjablonen

Daarnaast is het mogelijk om rapportagesjablonen te maken die precies bij jouw organisatie passen. Hiermee attendeer je medewerkers op wat er belangrijk is om vast te leggen.

Inspreken van rapportages

Als je veel onderweg bent of weinig tijd hebt, kan het fijn zijn om zorgrapportages in te spreken. Als je de ZilliZ zorgrapportage opent op je mobiel of tablet, dan is dit mogelijk. Zo maakt ZilliZ het gemakkelijk om snel en overzichtelijk te rapporteren in de zorg.

Tip: Export tijdregistratie maken

Met het ZiliZ cliëntendossier maak je eenvoudig een export (in Excel) van alle geschreven tijd. Handig voor de salarisadministratie!

De totaaloplossing voor je complete zorgadministratie

ZilliZ is eenvoudig in gebruik, veilig en betaalbaar. Bespaar tijd met jouw zorgadministratie in ZilliZ en voldoe aan kwaliteitseisen en regelgeving. Bovendien helpen we je bij de installatie en zijn we bij vragen maar één telefoontje van je verwijderd.

Online demo Alle functies