Online zorgplan

In het online zorgplan staan de afspraken die de zorgaanbieder maakt met de cliënt. Deze zorg moet passen bij de wensen en behoeften van de cliënt, daarom wordt het ook wel een individueel zorgplan, een zorgleefplan of een ondersteuningsplan genoemd. Op deze pagina houden we het woord ‘zorgplan’ aan. Men spreekt van een online zorgplan wanneer het zorgplan digitaal en online te bewerken en in te zien is. Vaak is een online zorgplan onderdeel van een ECD (Elektronisch Cliënten Dossier).

Waarom een online zorgplan?

Een online zorgplan biedt jou als zorgaanbieder allerlei voordelen. Een online zorgplan is namelijk:

  • Zelf vorm te geven m.b.v. templates
  • Overal waar internet is, toegankelijk
  • Voorzien van back-ups en versiebeheer
  • Makkelijk te archiveren voor later
  • In te zien door ouders/verzorgers

Templates

Templates geven richting aan de inhoud van het zorgplan. In het ZilliZ ECD gebruiken we hiervoor het woord ‘documentsjablonen’. In het template of documentsjabloon kun je bijvoorbeeld aangeven welke (belangrijke) informatie er in ieder geval afgesproken en geregistreerd moet worden.

Met behulp van ‘tags’ worden bepaalde gegeven automatisch ingevuld, bijvoorbeeld de ‘cliëntnaam’ of bepaalde ingestelde doelen. Een tag is namelijk een verwijzing naar informatie die ergens anders in het ZilliZ ECD al is opgenomen.

Zo vul je met de tag [[[doelen_uitgebreid_actueel]]] automatisch alle informatie in over de actuele doelen. Met de tag [[[doelen_uitgebreid_behaald]]] vul je automatisch alle informatie in over de reeds behaalde doelen. Op deze manier hoef je bestaande informatie niet steeds opnieuw in te voeren.

Overal toegang tot het zorgplan

Zodra er een internetverbinding is, kun je toegang krijgen tot het online zorgplan. Dit is een groot voordeel als je ambulante zorg verleend of vaak onderweg bent.

In te zien door ouders/verzorgers

Met behulp van de cliëntlogin is het zorgplan ook altijd gemakkelijk in te zien door de betrokkenen zoals de ouders en/of verzorgers.

Back-ups en versiebeheer

Wanneer je het zorgplan in het ZilliZ ECD opstelt, heb je automatisch een back-up en is er sprake van versiebeheer. Iedereen heeft toegang tot dezelfde versie van het zorgplan en er gaat geen belangrijke informatie verloren.

Archiveren voor later

Binnen het ZilliZ ECD kun je het zorgplan gemakkelijk archiveren voor later. Zo houd je altijd toegang tot de informatie, ook als een cliënt uit zorg is.

Wat staat er in een zorgplan?

In het ZilliZ ECD maak je een zorgplan op basis van een documentsjabloon. Op deze manier bepaal je zelf wat er in het zorgplan staat. Zo voorkom je onnodige velden en zorg je dat het zorgplan perfect bij jouw organisatie past. Het verschilt dus per zorgaanbieder wat er precies in het zorgplan staat, maar over het algemeen bevat een zorgplan vaak de volgende onderdelen:

  • Afspraken over de verpleging en/of begeleiding: welke zorg er wordt aangeboden.
  • Afspraken over de dagbesteding: welke dagbesteding er wordt aangeboden.
  • Afspraken over hulp van familie of vrienden (mantelzorg): welke hulp familie of vrienden kunnen geven.
  • Voorkeuren, wensen of behoeften: bijv. hoe laat de cliënt op zou willen staan of bij welke handelingen hulp nodig is.
  • Doelen: welke doelen de zorg of ondersteuning heeft.
  • Privacy: hoe de zorgverlener de privacy van de cliënt kan respecteren.

 

Zorgplan maken in het ECD (Elektronisch Cliënten Dossier)

Zorgplan voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van een zorgplan in ZilliZ. Heb je behoefte aan (meer) inspiratie? In de ZilliZ bibliotheek vind je de opmaak van zorgplannen van andere organisaties. Gebruik deze als basis en pas ze naar je eigen wensen aan.