Geplaatst op 04 jan 2024 door ZilliZ
Leestijd 5 minuten

Eigen zorgorganisatie beginnen

Als je je eigen zorginstelling wil beginnen, komt er aardig wat op je af. Zo moet je jouw doelgroep en regio bepalen, je aanmelden bij de Kamer van Koophandel, verzekeringen regelen en algemene voorwaarden opstellen. In sommige gevallen moet je voldoen aan de meldplicht van de Wet toetreding zorgaanbieders (WTZa). Dat betekent dat je vooraf aan kwaliteitseisen moet voldoen en die ook moet beschrijven.

In dit artikel delen we graag met je wat wij weten over het beginnen van een zorginstelling. Onder een eigen zorginstelling valt bijvoorbeeld het starten van een eigen dagbesteding, zorgboerderij, thuiszorg organisatie of woongroep. We sluiten vervolgens af met een uitleg hoe het ZilliZ ECD jou kan helpen bij het leveren van goede zorg. Natuurlijk weten wij niet alles, maar we verwijzen je graag door. Zo helpen we jou als startende ondernemer in de zorg hopelijk weer een stapje verder in je zoektocht naar informatie.

Eigen zorgorganisatie beginnen, start met deze vragen:

De volgende vier vragen geven je overzicht bij het opstarten van jouw zorgorganisatie.

 • Waar moet ik rekening mee houden als beginnende zorgondernemer?
  Denk aan het kiezen van je doelgroep, de rechtsvorm, wet- en regelgeving maar ook hoe je de deskundigheid van je zorgprofessionals waarborgt. En vergeet niet praktische zaken zoals het inschrijven bij de KvK, het regelen van verzekeringen, locatie en een website
 • Welke werkzaamheden komen er naast het zorgproces nog meer bij?
  Hierbij kun je denken aan het (inhuren van) personeel, het afsluiten van contracten die je nodig hebt om geleverde zorg vergoed te krijgen, kwaliteitsmanagement en de bedrijfsvoering.
 • Hoe richt ik mijn zorgorganisatie efficiënt in?
  Dit gaat om het organiseren van de administratieve kant van je onderneming. Denk hierbij aan je bereikbaarheid, aan een ECD en hoe je gaat factureren en declareren. Zorg er verder voor dat je een financiële buffer hebt om de zorg te kunnen voorfinancieren.
 • Hoe rapporteer en declareer ik de zorg?
  Bedenk op welke manier je dit wil doen. Digitaal rapporteren is inmiddels verplicht omdat je je cliënten digitaal inzicht moet kunnen geven. Je kunt ervoor kiezen om dan ook direct digitaal te gaan declareren. Maar handwerk is natuurlijk ook nog mogelijk.

Wet toetreding zorgaanbieders (WTZa)

Een ander punt om rekening mee te houden is de Wet toetreding zorgaanbieder (WTZa). Als je zorg gaat aanbieden dan moet je voor de verschillende zorgvormen aan verschillende eisen voldoen. Je kunt zelf bepalen wat op jou van toepassing is. Dit doe je aan de hand van het stroomschema WTZa van het ministerie van VWS.

Eigen zorgorganisatie beginnen: het ZilliZ ECD helpt!

Met een eigen zorgorganisatie ben je zelf verantwoordelijk voor jouw zorgadministratie. En dus ook of je voldoet aan de wet- en regelgeving. Het helpt als je de zorgadministratie bij kunt houden in een alles-in-één ECD zoals het ECD van ZilliZ. Dit geeft je de juiste handvatten om te voldoen aan de eisen die aan jou als zorgondernemer worden gesteld.

Zo ben je verplicht om alle relevante (persoonlijke) informatie over de cliënt, de zorg en de behandeling bij te houden. Denk aan de persoonsgegevens, maar ook rapportages of evaluaties van de behandeling.

In het ZilliZ ECD kun je zelf instellen welke cliëntgegevens en documenten niet mogen ontbreken in de zorgadministratie. Het systeem geeft vervolgens in één overzicht aan welke cliëntdossiers compleet zijn en welke niet.

Het ZilliZ ECD is toegespitst op jou, de zorgondernemer in de kleinschalige zorg. Dat merk je in de prijs, de functies en het gebruiksgemak. Met onze software is jouw zorgadministratie logisch en compleet. Zo is ons cliëntdossier modulair opgebouwd. Dat betekent dat je alleen ziet wat je nodig hebt. Dat werkt makkelijk en snel. Groei je als ondernemer en heb je andere functionaliteiten nodig om je zorgadministratie goed te doen? Ons systeem groeit met je mee zonder extra kosten voor elke module. Alleen voor de geïntegreerde Vecozo koppeling betaal je extra.

Past het ZilliZ ECD bij jou?

Ga je zelf een zorgorganisatie beginnen en ben je benieuwd hoe ZilliZ je kan helpen om jouw zorgadministratie efficiënt in te richten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We laten je graag ons ZilliZ ECD zien en beantwoorden al jouw vragen. Zo ontdek je vanzelf of ons ECD ook jou kan helpen.